matilada

2015-02-28
19:49:14

Havsörn

Havsörn är Upplands landskapsfågel, men fram till för några år sedan hade jag knappt sett någon. Jag hade fått dem utpekade för mig som små, små svarta prickar högt upp i skyn under somrarna på Gräsö, men aldrig sett någon på närmare håll, trots att alla hela tiden sa att de var ganska vanliga här ute.
 
När mamma och pappa flyttade ut för för några år sedan spanade jag som en galning varje gång jag kom på besök och nu har jag sett ganska många. De är rätt vanliga, trots allt ;) Inte är de speciellt högt upp heller och några gånger har jag till och med sett dem riktigt nära. Inget slår den gången vi var i Öregrund förra vintern och gick med hundarna på klipporna. Plötsligt flaxar det till bara en liten bit bort och en stor örn landar på klipporna. Där sitter den en liten stund och flaxar med vingarna innan den lyfter igen och försvinner iväg. Ascoolt!
 
Rätt ofta ser vi dem när vi är ute med hundarna. Förvånansvärt ofta flyger de så nära över en att alla detaljer och färgskiftningar går att urskilja. Verkligen jättehäftigt! Men, och det är ett stort men, jag har aldrig kameran med mig vid dessa tillfällen! Och jag blir lika frustrerad varje gång. De gånger jag har kamera med behagar de inte visa sig alls. På annandagen åkte jag ut till Kallerö och fågeltornet för att spana, i tron att det var ett säkert kort. Allt jag såg var EN sparv.
 
Men nu kommer det snart ske, jag känner det på mig. Jag har skaffat ett objektiv som borde duga och nu är det bara att gå och vänta på att örnarna ska dyka upp. Snart så :D
 
Någonstans där ute gömmer de sig.
2015-02-27
22:01:20

Flytt

Jag och hundarna har flyttat hem till hotellet och mamma och pappa igen. Det funkade inte hos gubben av en rad olika anledningar. Jag trivdes inte alls egentligen, men stod ut i två veckor. Sedan åkte jag hem över helgen och tog mig liksom aldrig tillbaka. När jag varit borta nästan två veckor ringde gubben och undrade hur det gick, samt sa att grannen ovanför hade klagat på hundarna. Gubben går upp på toa 2-3 gånger per natt och Sonar, som måste ha känt sig extremt otrygg, voffade till åtminstone någon gång varje natt när han gick upp. Hon sov som ett plåster bredvid mig varje natt, vilket inte är likt henne och voffandet som inte gav med sig är inte heller likt henne, så hon måste ha känt sig väldigt otrygg. Hon har aldrig hållit på så förut. Men, hur som helst, han ovanför stördes tydligen och även om jag har lite svårt att förstå hur han kunde höra det, fanns det egentligen bara en lösning på problemet. Gubben jag bodde hos föreslog en rad lösningar, den ena galnare än den andra (munkorg, hink på rummet, sova med öppen dörr, göra mig av med Sonar...), men jag kan aldrig garantera att Sonar aldrig skulle skälla igen och eftersom det verkade så himla hetsigt sa jag att vi flyttar.
 
Jag behövde dock sova där ett par nätter eftersom vi hade auskultationsvecka nu i veckan som varit, men jag hade betalat hyra februari ut, så det var egentligen inga problem. Jag skulle börja kvart över 6 på måndag morgon, så jag kom dit lagom sent på söndag kväll och skulle bara sova, tänkte jag. Då ville gubben prata, så vi hade ungefär samma konversation vi redan haft på telefon om olika (icke)lössningar på problemet. Nu hade han fler lösningar på lager: säga åt grannen på skarpen att sluta klaga, köpa lägenheten ovanför så jag kunde hyra ('du tror inte jag har råd? Pengar är inget problem alls.', flytta själv så jag kunde få hans lägenhet... Nej, nej, nej!
 
Sedan ändrade konversationen karaktär och han berättade om galna kvinnor som var ute efter honom sexuellt och som han hade tänkt att min och hundarnas närvaro skulle stoppa. Lite lätt obehagligt ämne och inget jag ville fördjupa mig närmare i med honom, men han plöjde på. Sedan gick han klart över gränsen när han frågade mig om jag visste varför alla dessa kvinnor var ute efter honom och vad jag tyckte och tänkte när jag såg på honom. Jag sa inte vad jag egentligen tyckte (en fullständig knäppgök?), men gjorde ganska tydligt klart att jag inte var intresserad av en sån konversation. Sedan gick jag och la mig. Tyvärr var jag ju tvungen att sova där den natten, men den andra natten jag behövde sova inne i stan sov jag hos syster istället för där. Igår hämtade vi de sista sakerna och lämnade tillbaka nyckeln, så nu är vi utflyttade. Skönt!!
 
Random bild på Toby och Rolf
2015-02-21
19:59:11

Snart så?

Börjar det bli lite vår månntro? Snön har smält ganska mycket och det är barmark på sina ställen. Dock hörde jag något om att det skulle snöa i natt, men det kanske bara är tillfälligt?