matilada

2015-05-20
21:10:39

Plötsligt händer det

 
Förra veckan ringde de som har hand om studentbostäderna på Ultuna. Jag har fått boende! Första augusti flyttar jag och hundarna in i en dublett på Ultuna. Det ska bli gudomligt skönt! Jag som började vänta på min tur redan i februari, det känns otroligt bra att ha något fixat inför hösten. Igår kom kontraktet i posten och nu har jag skrivit på och skickat tillbaka det. Jag hoppas att det blir bra och att vi trivs. 
 
I övrigt är jag halvvägs genom min praktik nu. Jag är på ridskola och bygger upp min hästvana lite. Det går ganska bra, men tror att det är lite lite att göra och det blir en hel del sopa och kratta. Tidiga morgnar (börjar 7 och väckarklockan står på 5.40) och ganska långa dagar, något jag som rätt fri student inte är van vid :p Men nu är det bara den här veckan ut samt nästa vecka kvar!
 
 
 
 
2015-05-17
19:54:00

Helg igen

Igår var det en så väldigt fin dag och idag har det mest varit grått, kallt och regnigt. Vedervärdig maj, när ska värmen komma?
 
I förrgår kväll var herr Toby plötsligt halt på kvällen. Jag har ingen aning om vad han hade gjort och jag varken såg eller kände något konstigt med hans ben och tass. Igår var han bättre, men såg fortfarande lite oren ut, så han fick vila. Och jag fick en underbart skön (och lugn!) promenad i solen med Sonar, Ben och Lucy. Vi gick runt Olandsån och ingen av hundarna hade bråttom, så jag hade gott om tid att fota och spana efter havsörn. Ingen havsörn (och inga ormar!), men det var så varmt i solen att jag vid ett tillälle kunde ta av mig jackan ett tag. En väldigt härlig promenad på alla sätt och vis.
 
Idag har det bara varit regnigt och isigt i luften. Toby rörde sig bra, så han fick följa med på promenad. Så glad han blev... Han snodde runt i hundra knyck i cirklar när han förstod att han skulle få följa med. Tror han tyckte gårdagens vila var helt onödig ;) Drygt 6 km promenad blev det idag, jag tror att Toby behövde det. Ben och Sonar hängde med bra, trots risigt väder, och de verkar inte stelare nu på kvällen, vilket är mycket bra. På eftermiddagen eldades det ris i hästhagen och jag och hundarna tog ss ner för lite pinnbröd och korv. Hundarna tyckte det var fantastiskt!
 
Sedan regnade det på riktigt, så förutom en kort promenad i kohagen med mina gula har jag ägnat eftermiddagen åt att titta på en mycket intressant dokumentär av BBC om släkten Plantagenet, som styrde England i över 300 år. Tror den rätt och slätt hette The Plantagenets.
 
Bilder hade jag tänkt ha med, det var lite de som var grejen med hela inlägget, men nu lyckas jag inte hitta dem på rätt ställe. De finns uppenbarligen här, men jag verkar inte kunna lägga in dem i inlägget, för då finns de helt plötsligt inte på datorn. Fast jag har dem öppna i ett annat program. Bra bra. Suck.
 
Edit. Nu hdök de upp helt plötsligt, så jag lägger väl in dem då.
 
 
2015-05-15
20:59:55

Övningar

Det börjar bli en nätt samling övningar som Ben och Sonar ska göra varje dag för att hjälpa och bibehålla i alla fall lite flexibilitet i deras artrosleder.
 
Bens armbågar ska böjas och sträckas varje dag. Jag brukar böja/sträcka varje armbåge 12 gånger i ett svep. Egentligen borde jag göra detta två gånger om dagen, men oftast blir det bara en gång. Han har så mycket lättare att slappna av på kvällen, så det brukar vara lättast då, när han är trött och nästan sover ;) Tror dessutom att han tycker det är skönt, för oftast räcker det med att fråga "Ben, ska vi böja dina armbågar?" så lägger han sig ner i position på sidan. När jag vill böja den andra armbågen har han lärt sig själv att vända över om jag säger "Ska vi ta andra sidan?". Han är så söt.
 
Utöver böjning av armbågarna ska vi också göra belastningsträning. I en övning ska Ben stå upp medan jag lyfter en tass i taget i ungefär 15 sekunder. Målet är 20 sekunder, men vi är inte riktigt där än. Ben tycker det är astråkigt och ser inte mycket mening med att bara stå rätt upp och ner, så för att lura honom lite brukar jag oftast passa på att göra den här övningen efter varje promenad när jag ändå torkar tassarna. Det är fantastiskt vad rena och torra tassar hinner bli på 15 sekunder!
 
Sedan har vi high five. Fyra high five med varje framtass som görs med middagsmaten precis innan middagen. Samtidigt gör vi också en övning när han ska stå på alla fyra och jag lyfter diagonala tasspar, alltså höger fram och vänster bak och tvärtom, och Ben ska hitta balansen med de två fötterna som är i marken. Ben har lärt sig exakt vad som gäller och står nästan och stampar i rätt position när jag börjar ösa upp middagen i deras skålar. 
 
Sist på Bens lista är böjning av tår. Vid senaste besöket hos Kjerstin tyckte hon att han hade lite artros i tårna också, så nu ska de böjas för att hålla leden rörlig. Böjer alla fyra tassar 10x, två eller tre gånger varje dag. Ben verkar inte ha något emot det, även fast han inte verkar njuta lika mycket som när jag böjer armbågarna.
 
 
 
Och så Sonar då. Hennes lista är inte lika lång. Hennes tår är det viktigaste. Hon har samma tåböjningsschema som Ben och oftast brukar jag ta dem efter varandra. Sonar gillar inte att få sina tår böjda och är tydligt obekväm, men hon går med på det. Hennes tår är jättestela, stackarn, och vissa dagar känns en del av dem nästan stelopererade, speciellt när hon har vilat ett tag. Men som den guldstjärna hon är går hon med på allt jag ber henne om och jag hoppas att de ska kunna bli lite mjukare någon gång <3
 
Vidare får Sonar ryggmassage för sin onda rygg som upptäcktes sist vi var hos Kjerstin. Det var ju bara någon vecka sedan, men hon känns mycket bättre nu i ryggen, tycker jag. De två senaste dagarna har hon varit mer avslappnad när jag masserar, så jag hoppas det går åt rätt håll. Hennes sista övning är samma som Bens innan middagen med de diagonala tassana. Sonar är inte lika bra på det som Ben, men tydligen har äldre hundar svårare för det och Sonar har inte haft lika mycket övning. Toby, som knappt kan kravla upp på en sten ute, har inga som helst problem med den, trots att han aldrig övat...
 
Det var det. Det avr lite krångligt först att hinna med allt varje dag, fastän det bara var Ben från början, men nu har vi fått in rutiner på allt och passat in det i vardagen, så nu tycker jag inte det är några problem alls. 
 
 
Och sedan var det slut på övningar. I början kändes det lite krångligt att hinna med allt varje dag, fastän det bara var Ben från början, men nu har vi fått in rutiner på allt och passat in det i vardagen, så nu tycker jag inte det är några problem alls.