matilada

2016-04-27
21:08:26

Hemma igen

Efter ett dygn borta är nu Ben hemma igen. Han hade blivit sämre under natten och ville varken gå ut eller ens lyfta huvudet, så han flyttades till IVA mitt i natten, vilket jag så klart inte fick reda på då. Däremot var det första jag möttes av när jag kom dit på morgonen för min praktik en glad Benjamin som satt i infektionsburen på IVA. Han var superpigg och kände först inte igen mig, men när han insåg vem det var blev han superlycklig och ville genast att jag skulle ta honom därifrån. Det gick ju förstås inte, men jag fick mata, rasta, medicinera och annat pyssel som skulle göras med honom under dagen och jag tyckte det var alldeles strålande att ha en hund jag kände att öva på ;) 
 
På grund av att något blodprov hade visat något knepigt med bukspottkörteln fick Ben ett ultraljud på förmiddagen. Jag satt med och veterinären var snäll och förklarade allt hon såg. Mycket bra! Ultraljudet visade ingenting konstigt, så efter det blev det bestämt att jag skulle få ta med mig Ben hem när jag slutade. Resten av dagen tillbringade Ben med att spana på mig och tycka synd om sig själv. Dörren in till honom var öppen, men på andra väggen fanns ett fönster där han gärna stod och tittade ut för att se vad jag hade för mig. Eftersom att orsaken till hans kräkningar och diarré var lite oklar räknades han som infektionspatient, vilket innebar att han när han skulle rastas eller åka på ultraljud fick åka i en kärra för att minimera eventuell smittspridning. Han satt som en kung i kärran och spanade på sina undersåtar medan hans tjänare (dvs jag) såg till att hela åbäket till vagn susade fram genom korridorerna i lagom fart utan att slå i något. 
 
När jag sedan slutade kunde jag lämna honom på IVA medan jg gick och bytte om, hämtade ut hans recept på apoteket och hörde mig för om betalningen (direktregleringen var naturligtvis inte färdig, när är den någonsin det när jag ska betala? Så vi fick vänta på den ändå, men det är en god idé i teorin) och sedan kunde jag bara traska iväg och hämta min hund. Himla smidigt att hämta honom själv och slippa vänta på att han ska bli utlämnad av någon annan!
 
Nu är Ben trött och har mest sovit sedan vi kom hem. Jag tycker han ser väldigt nöjd ut över att vara hemma igen, även om han inte verkade vantrivas så värst på UDS. Jag har kokat kyckling och ris som en galning samt gjort ett mat- och medicinschema så att jag har någon sorts överblick över allt. Sonar var nämligen lite dålig i magen idag hon också, så hon ska också få lite specialbehandling så hoppas jag att hon ska slippa bli dålig. Sjukstuga här hemma med andra ord! 
2016-04-26
20:25:00

Det saknas en Benjamin

Ben ligger inlagd på UDS igen. Han blev dålig i magen igår och har haft både kräkningar och diarré. I natt var vi ute flera gånger och jag tillbringade nog nästan mer tid vaken med att städa upp och springa ut med Ben än jag gjorde sova. Vid 4-tiden imorse ringde jag UDS för att fråga om råd, men de tyckte jag kunde avvakta till dagtid åtminstone och när klockan blev 8 kändes Ben ändå ganska stabil, så vi åkte inte in. Jag tog ledigt från VFUn idag för att ta hand om sjuk hund. Han har inte varit bra under dagen, men det har inte känts helt akut. Han har kunnat dricka och behålla vatten så länge det rör sig om mindre mängder och inget obegränsat bäljande, det senare har han kräkts upp direkt. Diarré som vatten och alldeles för rött. 
 
Mamma kom förbi med dropp runt lunch och efter det verkade Ben bättre. Fortfarande inte helt pigg, men han verkade få behålla allt. Tills diarrén började igen. Han fick Canikur som han spydde upp efter någon timme och där någonstans ringde jag UDS igen. De sa att det nog var bäst att komma in, så då gjorde vi det. Väl där kräktes Ben lite till och innan de hade fixat med inskrivning och kanyler och allt hade han haft diarré över halva golvet, så det var nog väldigt bra att vi åkte in. Han verkade väldigt trött och slö när jag lämnade honom, stackarn, så jag hoppas att han får det lugnt och skönt i natt och slipper vara så dålig. Veterinären skulle ringa efter ronden imorgon och jag hoppas kunna smita förbi någon gång om det är lugnt på IVA. Håller tummarna för att han är bättre snart!
 
Lilla skrutthunden, att han ska bli så dålig.
 
 
2016-04-24
19:56:56

Inte så tokigt

Den senaste veckan har jag varit på bildavdelningen på UDS, det vill säga röntgen, ultraljud, CT och MR. Majoriteten av tiden har jag varit på röntgen, för det var där jag kände att jag hade allra mest att lära, men vid behov har jag hjälpt till att hålla djur på ultraljudsundersökningar och i fredags var jag med på en CT bara för att se hur det gick till. På röntgen hängde jag vid två tillfällen på veterinärstudenterna när de fick öva att röntga skolans beaglar. Otroligt nyttig övning där vi verkligen fick chans att prova på och göra fel och rätta till felen, synd att vi DSS:are inte får träna på beaglarna. Utöver beaglarna har jag förstås också fått vara med och röntga riktiga patienter. Jättesvårt och knepigt att få till allt rätt och en vecka är inte ens i närheten av tillräckligt lång tid för att lära sig ordentligt, men det har varit jätteroligt att vara där. Det hände något hela tiden, alla var väldigt trevliga och jag har lärt mig massor. Om det någon gång mot förmodan var lugnt på röntgen var det bara att smita in på en ultraljudsundersökning, veterinären var oftast väldigt villig att förklara vad som syntes på skärmen och berätta hur det skulle se ut istället. Bild är helt klart favoritavdelningen hittills! Nästa vecka väntar IVA...
 
Helgen har varit väldigt trivsam den också. Jag och hundarna har gått diverse promenader med olika folk och hängt en del i Norby. Igår snöade det när vi var ute, tack och lov inget som låg kvar, men efter den promenaden var det bra skönt att få komma in i värmen och mysa med en kopp te. Få saker gör mig så glad som att få dricka te efter en hundpromenad!