matilada

2016-02-29
20:17:33

Sedan sist

Jag klarade tentan jag våndades över i senaste inlägget. Det var en jätteskum tenta med multiple choice frågor, som vi visserligen visste att det skulle vara, men vissa frågor kom flera gånger och alla fick inte samma frågor. Det kändes inte helt idealt, men jag klarade den med flera poängs marginal, så det kändes bra. Två dagar senare hade vi en frivillig tenta för överbetyg, men den bestämde jag mig efetr mycket velande för att hoppa över. Kände mig alldeles för stressad och snurrig för att orka satsa på en till tenta. Istället tog jag den tiden till att öva inför den praktiska tentan som vi hade veckan därpå (alltså förra veckan).
 
OSCEn (alltså den praktiska tentan) bestod av 3 delar: intubering, kolla så att narkosapparaten fungerar som den ska samt övervakning med EKG, blodtryck, syresättning och utandad koldioxid. Hundarna var ute i Sness på sportlov och jag var bara in över natten och det jag sett fram emot mest var en ostörd sovmorgon. Naturligtvis vaknade jag innan sju ändå, pigg som en lärka... Pinade mig kvar i sängen till åtta innan jag gav upp och steg upp. Sedan hade jag inte ett skit att göra fram till OSCEn. Den som gjorde schemat var extra fiffig och vände på klasslistan, så jag var i sista gruppen och började inte förrän tre. Superroligt. Till slut var jag så uttråkad att jag gjorde en så konstig sak som att ta en promenad utan hundar! Det gick mycket raskare än med flocken, men var inte ens hälften så roligt. 
 
Till slut blev det i alla fall min grupps tur och ag tyckte det kändes helt ok efteråt. Intuberingen gick som en dans och jag var säker på att tuben hamnat rätt även innan examinatorn bekräftade det. Narkosapparaten gick väldigt snabbt och jag tänkte att jag säkert hade glömt något, trots att jag inte kunde komma på vad det skulle vara, och övervakningen var ganska enkel den med. Jag hade tidigare lovat mig själv att om jag klarade OSCEn (den som slapp om-OSCE skulle få 5 dagar ledigt innan nästa kurs) skulle jag få köpa ett nytt objektiv och jag var ett tag i valet och kvalet om jag skulle våga åka och köpa ett på väg ut till Sness efter tentan. Jag kom frm till att jag skulle det, det hade känts bra och om de inte gick vägen behövde jg en tröst ;) Tack och lov kom resultatet innan jag hade betalat och jag hade klarat det! 
 
Ute i Sness har det varit storstädning och packning senaste veckan, för det verkar som att hotellet äntligen är sålt och de nya ägarna ska ta över 1 mars. Jag åkte således direkt ut efter tentan och har sedan dess tillbringat större delen av tiden med att packa, städa och tvätta sängkläder. Trots att det inte bheövdes flyttstädas var de ändå en hel del att göra, men strax efter 8 igår kväll kunde vi slutligen ge oss av in till stan med flyttlasset och nu ska det vara klart med allt därute. Jag kommer att sakna det på ett sätt, men samtidigt förstår jag helt att de inte ville bo kvar och Gräsö finns fortfarande. 
 
Jag har jagat havsörnar därute med kameran lite till och från de senaste åren, men inte fått till någon riktigt bra bild. Örn finns det gott om, men de vill aldrig vara så nära som jag vill. Här om dagen såg jag en sitta i ett träd relativt nära mig, men jag hade förstås inte kameran med då och när Linne till slut kom med den (jag ringde hem!) hade örnen precis flugit iväg. Sista dagen levererade de dock ganska bra och jag gick se två örnar alldeles vid huset. Fortfarande lite för långt bort, men helt klart ett ganska bra avslut :)
 
 
Idag började en ny kurs, en riktig kort en. Hela eftermiddagen har vi gått igenom hur en ska tvätta händerna inför operation, hur operationsrock och handskar ska tas på sterilt och hur en ska tvätta patienten inför operation. OSCE på det nästa vecka då! Jag känner redan nu hur mycket som kan gå fel, men jag får väl börja operationstvätta mig efter varje toabesök, så kanske jag får in snitsen ordentligt. 
2016-02-16
20:38:23

Hundbus

Imorgon har vi tenta och jag tror faktiskt att jag både idag och igår kom upp i de där 8 timmarna pluggtid. Nu känner jag mig halvt död, alla läkemedelsnamn, biverkningar, främmande ord, läkemedelskombinationer, risker och komplikationer snurrar mest runt i en salig röra i huvudet. Allra helst känner jag för att bara gråta av ångest och trötthet (hej tentaångest, det var längesedan), men det blir nog inte bra det heller. Jag satsar på grönt te och choklad istället, samt en tidig kväll.
 
Hundarna har i alla fall haft en ganska bra dag. Imorse hängde E och Linux med oss på morgonpromenaden och på stubbåkern på väg hem stötte vi dessutom ihop med Luna (Thymes kompis) och alla hundar sprang som galningar där ett tag och lekte. Till och med Ben var galen och drog några ärevarv i solskenet! På eftermiddagen hängde jag och flocken med E och Linux ut på ytterligare en promenad i solen och vi var ute ungefär en och en halv timme. Linux, Toby och Thyme lekte en hel del och alla fick springa av sig ordentligt!
 
 
2016-02-13
22:34:30

Ett tydligt slut

Tenta nästa vecka, så idag har jag åtminstone gjort ett försök att plugga. Mycket inomhus med andra ord, men när solen tittade fram och hela världen helt plötsligt badade i guld var vi förstås tvungna att gå ut lite, jag och hundarna. Känns som att det varit alldeles för lite sol och alldeles för myckt grått sista tiden, så det gäller att passa på när den väl är framme...
 
Snön är tillbaka, men vi gick bara ut på gården så att hundarna kunde leka och jag fota dem när de röjde. Vi skulle ha det supertrevligt, men efter alldeles för kort stund var det som att allt mest pekade på att vi skulle gå in igen. Assar ville för första gången någonsin leka med Thyme på riktigt. Dessvärre lekar han lite tuffare än vad hon är van vid och hon tyckte mest att det var läskigt. Han puttade omkull henne en gång så att hon skrek (för att det var läskigt; det är så mycket snö att skaderisken var minimal) och ville sedan leka kull. Thyme tyckte det var roligt tills hon åkte omkull igen och efter det skrek hon så fort Assar kom nära henne och tryckte sig ner i snön när han tittade på henne.
 
Assar fick då gå in och både Toby och Thyme ville gå in med honom. Jag tyckte de skulle vara ute lite längre så jag gjorde mig superrolig och försökte locka iväg dem från dörren. Med lite roliga konster från min sida pallrar de sig slutligen iväg till vedtraven för att joina Ben och stjäla vedträn och jag tar nöjd fram kameran igen för att föreviga den fyndiga trion. Då har batteriet tagit slut. I nästa sekund kommer Sonar fram och säger att hon fryser. Hon har ätit så mycket snö att hon hackar tänder och skakar hela hon.
 
Då gick vi in. Ibland tror jag att det är klokt att inte kämpa emot så mycket när alla tecken så tydligt pekar i en riktning... Jag slog in Sonar i ett tjockt vintertäcke, bäddade ner henne i soffan och fortsatte plugga. Imorgon ska solen titta fram igen, då hoppas jag på bättre utelycka! Även fast kameran är död.