matilada

2016-06-26
22:02:29

Midsommar

På midsommarafton åkte vi ut till Gräsö. De stora hundarna fick sedan vara hemma på Kullbådan medan valparna fick följa med på lunch till Mårtensboda. Medan människor avnjöt god lunch utomhus härjade valparna fritt i några timmar innan båda däckade under bordet lagom tills vi skulle åka tillbaka till Kullbådan. På kvällen åkte vi till Farsholmen för middag med samma gäng som vid lunchen plus några till. Hundarna fick gå som de ville där och var superlyckliga. Ben är verkligen i sitt esse vid middagar på berget: han går och badar precis när han känner för det, kommer och säger hej ibland och lägger sig och vilar vid bordet när han blir trött. I år hade han en del sällskap av Thyme, även om hon också var ganska upptagn av att leka med Basil eller titta vad barnen gjorde. Framåt midnatt hängde alla hundar med på femkamp. De hjälpte inte till så mycket, men vissa av dem var ganska bra på att vara i vägen... ;) 
 
På midsommardagen tog till och med Thyme sovmorgon och vi steg inte upp förrän halv 9. Det visade sig vara en extremt varm och skön dag och efter en kort hundpromenad i värmen hängde jag, mamma, barnen och hundarna nere på bryggan hela dagen. Det var obeskrivligt skönt att bara vara i solen och vara VARM på riktigt. Genomvarm och inte minsta gnutta kyla. Otroligt skönt! Hundarna var nöjda med att bada som de ville och i de yngres fall: leka. På kvällen blev det middag på bryggan i solen och det var allmänt väldigt härligt.
 
Idag åkte vi och resten av Gräsö hemåt. Färjekön sträckte sig bort till Svartbäck och det tog nästan en timme innan vi fick åka på färjan. Hundarna har legat helt utslagna sedan vi kom hem, med ett litet avbrott för middag. Till och med Thyme sover som en klubbad och har inte krävt någon som helst uppmärksamhet, något hon annars gör varje kväll ;) Så jag fick dricka mitt te i lugn och ro! Teet därute smakar ingenting, trots att vi experimenterat en hel massa med det under helgen. Det var väldigt gott att få dricka lite riktigt te efter några dagar med vad som mest smakar som varmvatten.
 
 
 
 
 
2016-06-23
22:37:01

Hundbad

Sunnersta har tydligen fått en hundstrand här i dagarna. Idag hade vi bil och var uppe relativt tidigt, så jag tog med hundarna dit. Den skulle vara inhägnad och det kändes som ett ganska lockande med tanke på T-hundarnas uppförande de senaste dagarna...
 
Stranden var inhägnad, men staketet gick inte ut i vattnet, så Ben tog tillfället i akt och vadade bortanför. Det var dock bara att kalla tillbaka honom så kom han på en gång. Toby och Thyme höll sig även de hyfsat innanför, med bara ett par påminnelser vardera. Vattnet var väldigt långgrunt och Benjamin vadade runt i evigheter och plockade näckrosor. Gåendet måste ha varit bra träning för hans armbågar; närmare vattentrasken än så är nog svårt att komma tänker jag! 
 
Toby och Sonar höll sig mest i strandkanten, men jag tror att Toby verklogen uppskattade att vara lös och han hängde ganska mycket uppe på gräset medan de andra badade. Sonar tassade runt och nosade och badade fötterna. Hon upplevde nog ingen som helst skillnad från en vanlig promenad eftersom hon alltid går lös nästan, men hon måste ha tyckt det var roligt med lite nya omgivningar. 
 
Och så Thyme. Hon galopperade och studsade i vattnet, jagade pinnar, jagade efter Ben, försökte leka med Toby och var allmänt galen. Hon hade nog gärna stannat längre och med någon som verkligen ville leka. Toby var inte riktigt på lekhumör så länge vi var där, utan han sparade sin energi tills vi träfafde Basil...
 
Thyme jagar pinnar.
 
T-hundarna.
 
Toby
 
Benjamin i igen.
 
Bara Thyme...
 
"Ben, vänta på mig!"
 
"De är inte kloka någonstans, eller hur Sonar?"
 
Onkeln och Nisen. Undrar om Ben tycker om sin systerdotter?
 
2016-06-22
11:13:31

Bajs bajs bajs

Om någon känner att de väldigt gärna vill ha en dryg unghund är det bara att komma och hämta en här. Hon är nästintill gratis just nu. 
 
Vi gick och badade som morgonpromenad. Thyme älskar att bada och vet precis vart vi är på väg. Sista biten till vattnet är en envishetens kamp mellan henne och mig om att inte dra i kopplet och helst inte skrika och skälla i frustration när jag stannar så fort hon drar. Hon vet vad som gäller och blir bättre varje dag, så jag är inte överdrivet bekymrad. Bajset däremot. Änder och kanadagäss bajsar på vissa ställen längs emd ån och detta är tydligen en hunddelikatess. Thyme har de senaste dagarna varit helt rabiat med bajsätandet och nästintill okontaktbar. Idag övergav hon till och med badandet för att springa upp i gräset och äta bajs. Varken pinne, godis elelr lina kunde få henne på andra tankar och till slut var jag tvungen att koppla henne i kort koppel och hon fick sita bredvid mig medan de andra badade färdigt. 
 
Så gick vi vidare och damen drog som en djävul och sa att hon skulle bada. Det fick hon inte, men när vi kom upp i skogen släppte jag henne medan jag plockade smultron (efter badpärsen behövde jag någon typ av belöning om jag skulle orka styra flocken hemåt). När vi gick vidare dröjde det inte mer än 30 sekunder innan "någon" drog som en raket två meter av stigen till en bajshög. Människobajs. Med tillhörande papper prydligt bredvid. Ord finns inte för att beskriva vad jag tycker om dessa människor som inte kan plocka upp efter sig. De vet uppenbarligen att de ska bajsa eftersom de tar med papper, men någon påse kan de inte ta med. SÅ. VIDRIGT. 
 
Thyme kopplades raskt efter den incidenten och sedan gick hon kopplad hela vägen hem. När vi nästan var hemma och jag börjat drömma om den stora kopp te jag skulle hälla i mig vid hemgången dyker nästa roliga överraskning upp. Hästbajs. Det finns inga hästar här. Under året vi bott här har jag sett hästspår här en gång och det var flera månader sedan, så folk rider inte här så ofta heller. Men nu, nu ska någon förstås rida här och bajsa nästan bakom vårt hus, där vi brukar gå på i princip varje promenad. En sådan superpromenad. Nu var Thyme kopplad, så hon tog min tillsägelse väldigt bra, men jag ser inte fram emot framtida kamper om saken. Hon har tidigare varit relativt bra på 'Leave it' och kunnat lämna äckel hon hittar, men just nu är det som att allt sånt är bortglömt. 
 
Just nu vill jag mest förbanna alla dumma fåglar som bajsar på olämpliga ställen, människor som inte plockar upp efter SIG SJÄLVA och ryttare som inte ens kan sparka hästbajset åt sidan istället för att det ska täcka hela stigen, men det hjälper egentligen inte. Andras bajsvanor ska egentligen inte behöva påverka oss och den långsiktiga planen är att Thyme naturligtvis inte ska brys av sådana saker om jag säger åt henne, men med en nipprig unghund som helt verkar ha ballat ur känner jag att vi skulle behövt så få diskussionsmoment som möjligt just nu.
 
Nu sover hon oskyldigt och jag har druckit 6 dl te, så nu känns det lite bättre. I eftermiddag ska hon få leka helt kravlöst med kryddvännen, jag tror att hon behöver det. Och jag.