matilada

2015-02-28
19:49:14

Havsörn

Havsörn är Upplands landskapsfågel, men fram till för några år sedan hade jag knappt sett någon. Jag hade fått dem utpekade för mig som små, små svarta prickar högt upp i skyn under somrarna på Gräsö, men aldrig sett någon på närmare håll, trots att alla hela tiden sa att de var ganska vanliga här ute.
 
När mamma och pappa flyttade ut för för några år sedan spanade jag som en galning varje gång jag kom på besök och nu har jag sett ganska många. De är rätt vanliga, trots allt ;) Inte är de speciellt högt upp heller och några gånger har jag till och med sett dem riktigt nära. Inget slår den gången vi var i Öregrund förra vintern och gick med hundarna på klipporna. Plötsligt flaxar det till bara en liten bit bort och en stor örn landar på klipporna. Där sitter den en liten stund och flaxar med vingarna innan den lyfter igen och försvinner iväg. Ascoolt!
 
Rätt ofta ser vi dem när vi är ute med hundarna. Förvånansvärt ofta flyger de så nära över en att alla detaljer och färgskiftningar går att urskilja. Verkligen jättehäftigt! Men, och det är ett stort men, jag har aldrig kameran med mig vid dessa tillfällen! Och jag blir lika frustrerad varje gång. De gånger jag har kamera med behagar de inte visa sig alls. På annandagen åkte jag ut till Kallerö och fågeltornet för att spana, i tron att det var ett säkert kort. Allt jag såg var EN sparv.
 
Men nu kommer det snart ske, jag känner det på mig. Jag har skaffat ett objektiv som borde duga och nu är det bara att gå och vänta på att örnarna ska dyka upp. Snart så :D
 
Någonstans där ute gömmer de sig.