matilada

2016-02-29
20:17:33

Sedan sist

Jag klarade tentan jag våndades över i senaste inlägget. Det var en jätteskum tenta med multiple choice frågor, som vi visserligen visste att det skulle vara, men vissa frågor kom flera gånger och alla fick inte samma frågor. Det kändes inte helt idealt, men jag klarade den med flera poängs marginal, så det kändes bra. Två dagar senare hade vi en frivillig tenta för överbetyg, men den bestämde jag mig efetr mycket velande för att hoppa över. Kände mig alldeles för stressad och snurrig för att orka satsa på en till tenta. Istället tog jag den tiden till att öva inför den praktiska tentan som vi hade veckan därpå (alltså förra veckan).
 
OSCEn (alltså den praktiska tentan) bestod av 3 delar: intubering, kolla så att narkosapparaten fungerar som den ska samt övervakning med EKG, blodtryck, syresättning och utandad koldioxid. Hundarna var ute i Sness på sportlov och jag var bara in över natten och det jag sett fram emot mest var en ostörd sovmorgon. Naturligtvis vaknade jag innan sju ändå, pigg som en lärka... Pinade mig kvar i sängen till åtta innan jag gav upp och steg upp. Sedan hade jag inte ett skit att göra fram till OSCEn. Den som gjorde schemat var extra fiffig och vände på klasslistan, så jag var i sista gruppen och började inte förrän tre. Superroligt. Till slut var jag så uttråkad att jag gjorde en så konstig sak som att ta en promenad utan hundar! Det gick mycket raskare än med flocken, men var inte ens hälften så roligt. 
 
Till slut blev det i alla fall min grupps tur och ag tyckte det kändes helt ok efteråt. Intuberingen gick som en dans och jag var säker på att tuben hamnat rätt även innan examinatorn bekräftade det. Narkosapparaten gick väldigt snabbt och jag tänkte att jag säkert hade glömt något, trots att jag inte kunde komma på vad det skulle vara, och övervakningen var ganska enkel den med. Jag hade tidigare lovat mig själv att om jag klarade OSCEn (den som slapp om-OSCE skulle få 5 dagar ledigt innan nästa kurs) skulle jag få köpa ett nytt objektiv och jag var ett tag i valet och kvalet om jag skulle våga åka och köpa ett på väg ut till Sness efter tentan. Jag kom frm till att jag skulle det, det hade känts bra och om de inte gick vägen behövde jg en tröst ;) Tack och lov kom resultatet innan jag hade betalat och jag hade klarat det! 
 
Ute i Sness har det varit storstädning och packning senaste veckan, för det verkar som att hotellet äntligen är sålt och de nya ägarna ska ta över 1 mars. Jag åkte således direkt ut efter tentan och har sedan dess tillbringat större delen av tiden med att packa, städa och tvätta sängkläder. Trots att det inte bheövdes flyttstädas var de ändå en hel del att göra, men strax efter 8 igår kväll kunde vi slutligen ge oss av in till stan med flyttlasset och nu ska det vara klart med allt därute. Jag kommer att sakna det på ett sätt, men samtidigt förstår jag helt att de inte ville bo kvar och Gräsö finns fortfarande. 
 
Jag har jagat havsörnar därute med kameran lite till och från de senaste åren, men inte fått till någon riktigt bra bild. Örn finns det gott om, men de vill aldrig vara så nära som jag vill. Här om dagen såg jag en sitta i ett träd relativt nära mig, men jag hade förstås inte kameran med då och när Linne till slut kom med den (jag ringde hem!) hade örnen precis flugit iväg. Sista dagen levererade de dock ganska bra och jag gick se två örnar alldeles vid huset. Fortfarande lite för långt bort, men helt klart ett ganska bra avslut :)
 
 
Idag började en ny kurs, en riktig kort en. Hela eftermiddagen har vi gått igenom hur en ska tvätta händerna inför operation, hur operationsrock och handskar ska tas på sterilt och hur en ska tvätta patienten inför operation. OSCE på det nästa vecka då! Jag känner redan nu hur mycket som kan gå fel, men jag får väl börja operationstvätta mig efter varje toabesök, så kanske jag får in snitsen ordentligt.