matilada

2016-08-27
20:10:37

Äventyr med en kyckling

Fiskgjuse igår, örnar, gamar, glador och ugglor i föregående inlägg och nu...kyckling! På eftermiddagen tog jag med mig Toby och Thyme bort till Kunskapsträdgården för att träna lite och sedan gå en promenad. Toby är ju van att ligga och vänta medan någon annan tränar, men Thyme behöver träna på det och Kunskapsträdgården kändes som en bra plats att börja på. Hon skötte sig över förväntan och väntade snällt på sin tur utan att skälla eller gnälla!
 
Rätt vad det var hörde jag pip pip och det satt en kyckling på gräsmattan i närheten av hundarna. Jag förstod att den hade kommit från huset bredvid, där hönsen finns, så vi väntade en stund på att den skulle gå tillbaka in till sig. T-hundarna låg jättefint där jag hade platsat dem och trots att de var intresserade av kyklingen rörde de sig inte. 
 
Kycklingen dessvärre, vandrade längre och längre bort från"hem", så till slut kände jag att jag var tvungen att göra en insats. Den lät sig snällt plockas upp och sättas tillbaka innanför sitt staket, men så fort jag vände ryggen åt den rymde den och var mig hack i häl, ivrigt pipande. Vi upprepade detta ett par gånger innan jag tänkte att om jag gick tillbaka till hundarna skulle den nog inte följa efter.
 
Det gjorde den.
 
Så nära efter att jag fick vara väldigt försiktig var jag satte fötterna så att jag inte trampade på den. Det var så den hamnade mellan Tobys framtassar; den var så snabb att jag inte hann med. Toby var väldigt snäll, men jag hade en hand på honom för att vara beredd att ingripa om han ville göra något mer än bara nosa och titta. Thyme låg bakom och följde intresserat det som hände, men hon rörde sig inte!
 
Efter mycket om och men och fler misslyckade räddningsaktioner tog jag Toby och Thyme och gick. Återvände med pensionärerna på deras promenad för att se om kycklingen hittat hem än. Det hade den inte direkt, så efter ännu fler misslyckade försök att sätt in den på sin egen tomt plockade jag upp den i handen och tog med mig hundarna och kycklingen ut genom grinden för att plinga på framsidan av huset. Precis utanför grinden höll vi på att springa på en skock höns som delade på ett äpple, så jag satte ner handen och frågade om kycklingen också ville vara med. Det ville den, sa den, och hoppade ner från handen och sprang in i närmsta buske. Den verkade inte helt som att den visste vad den gjorde, men vi hängde kvar en stund och tittade och till slut verkade det som att kycklingen förstod att den var tillbaka hem, för den tystnade och joinade sin flock. Slutet gott, allting gott, hoppas jag!
 
Tänk så det kan bli av ett litet oskyldigt träningspass! Alla hundarna var strålande duktiga och de kunde inte ha skött sig bättre. Nyttig träning för de yngre att ligga kvar. Thyme var inte nämnvärt brydd av kycklingen och hade inget emot att gå när vi skulle, men Toby hade gärna legat kvar en stund till eller till och med gått fram och tittat på den igen. Ben och Sonar brydde sig inte alls om den och så fort de fick syn på hönsen utanför grinden stannade de och inväntade vidare instruktioner från mig. Superhundar!
 
 
 
2016-08-27
19:32:15

England del 2: The Hawk Conservancy

På lördagen besökte jag och C the Hawk Conservancy. Jag har varit där några gånger tidigare, men det är ett helt otroligt ställe som jag skulle kunna besöka hur många gånger som helst. De har tre olika flyguppvisningar utspridda över dagen och däremellan är det matning av gamar och lite annat att titta på utöver fåglarna i sig. Den första uppvisningen är med afrikanska fåglar. Just den displayen har de arbetat len del med sedan sist jag var där och den här gången var det färdigt med en savann framför åskådarbänkarna, komplett med liten damm och ökengräs och annan savannrekvisita. Uppvisningen inkluderade gamar, ugglor, en sekreterarfågel som demonstrerade sina ormdödarskills, storkar, en fiskande skrikhavsörn och några andra fåglar. 
 
Mjölkuv
 
Savannörnen Frodo
 
Vitryggig gam
 
Savannörn
 
 Vitryggig gam
 
Vitryggig gam igen. Otroligt snygg!
 
Uppvisning nummer två är min favorit: med örnar och glador. Den utspelar sig vid en äng och börjar som ett medeltidsinspirerat scenario där delar av publiken har fått klä ut sig i tidsenliga kläder och utför tidsenliga sysslor i bakgrunden medan pilgrimsfalken kommer in för att släppas på jakt. Därefter följer en uppvisning med olika sorters gamar som flyger både över fältet och över publiken. Över publiken flyger de så lågt att man får ducka och någon hade tydligen lärt sig att hitta ätbart i folks händer, så det gällde att stoppa undan allt som kunde locka ;) Inga bilder av gamar som flyger över våra huvuden, men det är ganska otroligt när en stor gam kommer och sveper över en, bara centimeter från skalpen! Efter gamarna kommer de bruna gladorna och ett tag var luften fylld av både gamar och glador. Gladorna fick bland annat visa sin skicklighet att fånga mat som sköts upp i luften med slangbella och de var så snabba att det var lite av en utmaning att hinna fånga dem på bild! Sist ut var ett par vithövdade havsörnar som släpptes på en plats ungefär en mile bort. De syntes först som små svarta prickar långt bort i fjärran, om en visste var en skulle titta, men till tonerna av Vangelis Conquest of Paradise växte de sig långsamt större och större tills de kom in och cirklade över fältet och slutligen landade. Himla maffigt!
 
Pilgrimsfalken har anlänt...
 
...och släpps lös.
 
 Vithuvad gam över ängen.
 
Vithuvade gamar.
 
Brun glada
 
Brun glada
 
Brun glada
 
Bruna glador försöker fånga bytet.
 
Bruna glador.
 
Bruna glador.
 
Bruna glador.
 
Vithövdad havsörn.
 
Vithövdad havsörn gör sig redo för landning.
 
The eagles have landed. Tydligen använde de förut den frasen efter varje flygning med örnarna när de meddelade det lokala flygfältet att det var fritt fram igen ;)
 
Vilken blick!
 
Den sista uppvisningen för dagen äger rum bland träden och består mestadels av ugglor. Jag gillar ugglor och det var väldigt trevligt att se dem på nära håll. De fick visa upp hur tyst de kunde flyga samt hur små utrymmen de kunde flyga genom utan att krascha! 
 
Efter den sista uppvisningen tog vi en cream tea på caféet och efter det var det dags att åka hem. På grund av köer på vägen tog vi av tidigare och åkte på småvägar hemåt. Kom precis hem i tid för att duscha och byta om i tid till middag på the Yew Tree med Jan och Gib. Ett strålande avslut på en mycket trevlig dag!
 
Eagle Owl - någon underart av berguv.
 
Lappuggla.
 
Kattuggla
 
 Tornuggla
 
2016-08-26
21:49:00

Fiskgjuse!

Jag och froggarna tog en extra mysig och långsam promenad längs med ån i förmiddags. Jag hade kameran med mig och eftersom det var folktomt fick hundarna härja ganska fritt. Vi stannade till på roddklubbens brygga och medan hundarna badade fick jag syn på en rovfågel som flög väldigt nära. Den spanade helt tydligt efter något byte och jag stod en längre stund och iakttog alla dess konster på nära håll. Olyckligtvis hade jag helt fel objektiv på kameran och bilderna är sämre än sämst, men de dög åtminstone till att hjälpa till med identifieringen av fågeln när jag kommit hem.
 
Jag känner igen typ två rovfåglar: havsörn och ormvråk. Det var helt klart ingen havsörn, så jag antog lite löst att det var en ormvråk jag sett. Tills jag såg bilderna på datorn och kunde konstatera att det definitivt inte var någon ormvråk heller. Men vad var det då? Efter en stunds intensivt googlande på beskrivningar av fågeln och letande bland bildresultaten såg jag till slut en bild på "min" fågel: en fiskgjuse?! 
 
Jag har sett fiskgjuse vid ett tillfälle tidigare: ute i Östhammar för några år sedan och då såg jag tre stycken. Jag hade ingen aning om att de fanns här inne i stan och hade därför inte en tanke på att det kunde vara en sådan. Såhär med facit i hand borde jag kanske i alla fall ha snuddat vid tanken, för även om jag aldrig såg den i den riktigt klassiska fiskgjuseposen med vingarna uppdragna så hade den ändå väldigt starka dragningar åt det hållet. 
 
Det var otroligt häftigt att få se en fiskgjuse och det gjorde min dag! Nu när jag vet att de finns här och enligt google är de inte helt ovanliga heller så hoppas jag att jag får se flera av dem framöver. Och då hoppas jag att jag har rätt objektiv på kameran!