matilada

2014-07-24
22:00:27

Värmland

Förra torsdagen reste jag och de gula till Värmland och tillbringade några fantastiskt fina dagar hos Anna och Erik och deras hundflock. På vägen till Värmland plockade vi upp C och G. Hela anledningen till att jag åkte ner just den här helgen var för att de skulle hälsa på Ruth, som fyllde 13 dagen innan.
 
Det var en strålande fin dag med sol och värme och vi åkte bastubil utan AC, men det gick det med. Toby satt fram vid C's fötter och Ben och Sonar satt bak i skuffen och alla avr nöjda och glada, om än lite varma kanske. Vid femtiden på eftermiddagen kom vi äntligen fram och kunde ramla ur bilen. Där hälsades vi välkomna av Anna och 4 glada border collies: Ruth, Aska, Sirius och Tintin.
 
Vi blev installerade i en egen jättefin lägenhet precis bredvid Anna och Erik, en etta som inte var så liten. Jag och de gula huserade i köket och eftersom det inte fanns någon dörr in dit sov hundarna lite varstans på natten. Toby tog sin uppgift som vakthund på största allvar och sov på mattan bredvid min säng och varnade varje gång G gick på toa mitt i natten...
 
Efter middagen var det födelsedagsfirande med hundtårta och sedan vanlig tårta till oss tvåbenta. De gula var lite konfunderande över att sitta civiliserat på stolar med tårtbit på tallrik framför sig. De missade varsågod och ser väldigt förvirrade ut på bilder, men de fattade snart att de fick äta från bordet ;) Stackarna är inte vana vid firande!
 
Dagen därpå tog vi en promenad på ett underbart vackert elljusspår. Det fanns mängder med blåbär som vi stannade och plockade medan hundarna betade blåbär direkt från busken eller snokade runt på egen hand. Halvvägs runt kom vi till en sjö med grillplats där Erik mötte oss med matsäck och korv som vi grillade. Hundarna badade och en viss Benjamin angrep med stor entusiasm vedhögen. Helt fantastiskt med en hel HÖG med pinnar som det bara är att hämta!
 
Vi fortsatte elljusspåret runt genom jättefin skog. Alldeles lagom gles och ljus och full med blåbärsris. Jag kan knappt smälta hur otroligt FINT det var! På kvällen åkte vi in till Sunne och åt middag. Servitriserna var det lite si och så med och det blev en hel del väntan, men maten var god och sällskapet trevligt, så på det hela taget tyckte jag inte det var så illa.
 
På lördagen hade hundarna en tråkdag, medan människorna var kulturella. Vi åkte först till Mårbacka. Jag har inte läst någonting utav Selma Lagerlöf, men har alltid velat besöka Mårbacka (har det något att göra med det otroligt mysiga namnet?) och det var jättetrevligt att få åka dit nu.Vi fikade först och gick sedan en liten guidad tur i huset, som var nästan i exakt samma skick som när Selma bodde där. Sedan strosade vi runt och tittade på trädgården och övriga utställningar i uthusen innan det var dags att åka hem till hundarna.
 
Ett par timmar senare gav vi oss av igen, den här gången mot Berättarladan: en helt fantastiskt fin, enormt stor lada där det sätts upp teaterföreställningar. Den här sommaren spelas Nils Holgersson. Det var en väldigt duktig ensemble och speciellt imponerande var hur de fått till gässens rörelser så perfekt. Hur de dricker, putsar sina fjädrarruskar på sig och så vidare. Helt otroligt! :o Mitt i var det 50 minuters paus för middag och Erik hade fixat en jättegod matsäck med laxsmörgåsar och te. En otroligt trevlig kväll blev det.
 
Så blev det söndag och besök på en kvarn och glasscafé stod inplanerat. Först började vi dock med att åka till en närbelägen strand så hundarna fick bada lite. Hundarna var med hela dagen, men det avr (som alla andra dagar) väldigt varmt, så bad uppskattades mycket. Vi åkte sedan på kringliga grusvägar i skogen och hamnade slutligen vid en liten kvarn belägen bredvid en damm. Kvarnen ägdes av ett tyskt par och drevs av en fransman. Det avr bara att kliva in och kika runt och en byggnad i närheten stod det tyska paret och bakade och sålde fika. De var väldigt trevliga och vi fikade på någon typ av flytbrygga i dammen innan vi begav oss vidare mot nästa anhalt: glasscaféet.
 
Man beställde inne och gick sedan och satte sig ute och så kom de ut med glassen. När de började komma ut med våra glassar och fick syn på hundarna visade det sig att de också fick glass och det var det ju ingen som tackade nej till... Så kom det då ut en tjej med 7 bunkar och gick runt och ställde en framför varje hund. Slurp sa det och sedan var det borta! Sedan åkte vi hem och jag, C och Anna gick ut och plockade blåbär med hundarna, följt av hundbad. Fast de bara strosade runt när vi plockade blev Ben så varm att han var tvungen att lägga sig ner på sidan på grusvägen, stackarn. Tills middagen, som åtnjöts utomhus, fick vi sedan fantastiskt god kantarellsås och blåbärspaj till efterrätt.
 
På måndagen hanns det med en liten hundpromenad i värmen innan det var dags för mig, G, C och de gula att packa in oss i bastubilen och fara mot östkusten. Det var strålande sol även denna dag, men någonstans mellan Karlskoga och Örebro stannade vi vid en rastplats vid vattnet och Ben och Sonar badade lite. Toby var inte intresserad. I trakterna runt Västerås började det sedan regna och helt plötsligt blev det mycket behagligare temperatur. Det höll inte i sig så länge, men det var skönt så länge det varade och vi kom fram till Arlanda utan några problem. Vi vinkade där hejdå till G och C och sedan for jag och de gula hem, med en kort kisspaus i Knivsta, och sen var den resan avslutad.
 
Väldigt fina dagar med strålande vackert väder hade vi. Ett stort tack till Anna och Erik som tog så väl hand om oss på alla sätt och vis! Det var jätteroligt att träffa Ruth, Aska, Sirius och Tintin, som jag läst och hört så mycket om, men aldrig träffat förrän nu. En stor tumme upp på helgen!
 
Och så avslutar jag den här aplånga texten med ett random hopplock av bilder från dagaran i Värmland (jag vill bara påpeka att bilderna tycks klippas av på högra sidan, så en del saker försvinner eller blir halva o.o) :
 
 
Kommentarer:
2014-07-31 @ 02:13:25
#1: Elin

Visst är det väl underbart på sommaren när man kan ta med hundarna på en badsväng. :)

2014-07-31 @ 16:07:23
#2: Sabina

Så härligt det ser ut :)

2014-07-31 @ 21:04:53

finna bilder

2014-08-03 @ 20:38:31
#4: JUNITJEJ

Så många fina hundar!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: